De Ambassadeurs

‘dirigeren’ … een vak, een roeping, een gave, een opdracht, een noodzaak, een genot …? Of een combinatie van dit alles en nog véél méér? Hoe dan ook is het fantastisch om verbindingspersoon te mogen zijn tussen een partituur en levende muzikanten die dat alles letterlijk tot klinken brengen en de muzikale boodschap van de componist overdragen naar het publiek toe. Een statische weergave zou op zich niet onmogelijk zijn, maar een ‘beweeglijk’ kunstwerk heeft toch méér energie en impact op de toevallige voorbijganger of op de kunstminnaar, vind ik. Zo’n artistieke creatie staat in muziekstad Kerkrade vollédig op z’n plaats: ontelbaar zijn de noten die in de stad al geklonken hebben tijdens al die WMC edities – en wie kan bij  benadering zeggen hoeveel dirigenten er in de loop der jaren al op de bok stonden of in de zaal zaten? Energie, inspiratie, creativiteit, expressie, vakmanschap, visie, passie, inzet, … verenigd in een meerlagig symbool: Kerkrade heeft er een nieuw landmark bij.

Jan Van der Roost

composer/dirigent

“Al decennia lang is Klankstad Kerkrade onlosmakelijk verbonden aan de wereld van de blaasmuziek, waar dankzij het Wereld Muziek Concours de blaasorkesten van over de gehele wereld ongekende prestaties leveren en verbroederen met elkaar.
Het Kunstwerk Dirigent Kerkrade symboliseert twee elementen, zon en wind – we kunnen daar nog een derde element aan toevoegen: vuur! Dit wordt ingebracht door de passie en de tomeloze energie van dirigenten en muzikanten, die de symfonische blaasmuziek tot wereldformaat weten te verheffen.
Als Ambassadeur van Het Kunstwerk Dirigent Kerkrade en Musical Ambassador van het WMC ondersteun ik dit prachtige initiatief van harte.”

Johan de Meij

Componist/Arrangeur/Dirigent

De directe aanleiding voor het realiseren van het gesamtkunstwerk met de naam “De Dirigent” is de energietransitie naar zonne- en windenergie. Zo’n kunstwerk past naar mijn mening nergens beter dan in Kerkrade, een Limburgse stad die zich onsterfelijk maakt door de organisatie van het Wereld Muziek Concours. En zijn al die dirigenten die samen met hun musici aan het WMC meedoen op hun beurt ook eigenlijk niet bezig met een transitie? Je zou het een energietransitie kunnen noemen van composities naar ware ‘wind’-energie. Je kunt het ook zien als een transitie van noten naar emotie. En als die emotie vervolgens het publiek weet te raken, zoals zonnestralen de zonnepanelen, dan is het doel bereikt: de emotionele stroom is opgewekt. Ik zie het als een eer dat ik mijn naam mag verbinden aan dit kunstwerk. Want ik realiseer me als componist en dirigent als geen ander, dat er niks mooier is dan composities te laten leven voor een groot publiek. En daarvoor is Kerkrade de ideale plek!

Jacob de Haan

composer/dirigent

Ik steun het burgerinitiatief voor het kunstwerk “De Dirigent” in Kerkrade van harte. De naam Kerkrade doet mij direct denken aan muziek, vooral aan het Wereld Muziek Concours (WMC), dat een belangrijke rol speelde in mijn loopbaan. Al tijdens mijn studententijd was ik vaak in de Rodahal te vinden. Mijn passie voor blaasmuziek bracht mij daar naar de finale van het dirigentenconcours en later mocht ik er zelf dirigeren tijdens de wedstrijden. Als uitgever presenteerde ik mijn nieuwste werken op het WMC, en als componist werden veel van mijn composities daar uitgevoerd, vaak ook als verplicht werk. Bovendien heb ik meerdere keren als jurylid gefungeerd op dit prestigieuze internationale muziekevenement. WMC is hét wereldpodium voor blaasmuziek. Geen enkele stad zou een betere locatie zijn voor het levende kunstwerk “De Dirigent” dan Kerkrade. Ik wens de initiatiefnemers en de “Stichting Burgerinitiatief Kunstwerk De Dirigent” veel succes met de realisatie.

Jan de Haan

Componist/Dirigent

Het kunstwerk “de Dirigent” klinkt als een interessant en bijzonder project. Het feit dat het kunstwerk reageert op de energiestromen van zonne- en windenergie en de bewegingen van de stalen elementen beïnvloedt, maakt het extra boeiend. Het is mooi om te zien dat er een burgerinitiatief is dat zich inzet voor de realisatie van dit kunstwerk en dat het een eerbetoon is aan de transitiekracht van de mens. Het lijkt me dat dit kunstwerk niet alleen een visuele, maar ook een auditieve ervaring biedt voor degenen die het bezoeken. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen van dit project en hoop dat het binnenkort gerealiseerd kan worden.

Het kunstwerk “de Dirigent” symboliseert de transitiekracht van de mens in de energietransitie naar zonne- en windenergie. Een dirigent heeft geen directe invloed op deze transitie, maar het kunstwerk gebruikt de bewegingen van de stalen elementen en de geluiden die worden geproduceerd door de energiestromen van zon en wind om de kracht van de transitie te visualiseren. Het kunstwerk laat zien hoe deze nieuwe vormen van energie de beweging en muziek van het kunstwerk beïnvloeden en daarmee de veranderingen in onze samenleving weerspiegelen. Het kunstwerk “de Dirigent” is dus een eerbetoon aan de transitiekracht van de mens in de energietransitie naar duurzame energiebronnen en laat zien hoe deze veranderingen ons dagelijks leven beïnvloeden.

Tijmen Botma

Professor Conducting “Prins Claus Conservatory” Groningen

Een prachtig initiatief!
Waar de energie van de zon kracht geeft aan de muziek, blaast de wind de muziek de ruimte in.
Waar zon en wind elkaar treffen is het “De Dirigent” die de energie in het orkest opwekt en de muziek laat klinken.

De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, Limburgse Bond van Tamboergezelschappen en Verbindend Koor Netwerk Limburg

Stichting Klankkleur Limburg

Als er één regio is die ervaring heeft met de energietransitie dan is het wel de Oostelijke Mijnstreek.
Dit mooie initiatief symboliseert de ervaring die de Oostelijke Mijnstreek heeft opgedaan en zal daarom ook mensen van buiten onze regio aanspreken.
Ik zou het mooi vinden als dit soort burgerinitiatieven met energie vanuit de samenleving tot stand komen.

Silvio Erkens

tweede Kamerlid

Culturele identiteit krijgt vorm in taal/dialect, muziek en beeldende kunst.
Daar waar een of meer hiervan tot uitdrukking worden gebracht – zeker als ze geworteld zijn in lokale omstandigheden – betekenen ze een verrijking van de leefomgeving.
Succes met de realisering.

Lei Heijenrath

Neerlandicus, dialectkenner

Kunstwerk “de Dirigent”

Gemeente Kerkrade, een gemeente met een groot hart voor Cultuur. De gemeente draagt al vele jaren het wereld evenement WMC op handen!
Een nu krijgt de gemeente Kerkrade de kans een uniek kunstwerk mede te realiseren.

Voor het allereerst worden de nieuwe energiebronnen Zon en Wind op een uiterst kunstzinnige wijze verbonden en brengen samen een ongekende muzikale ervaring tot leven.

Met een ode aan de harmonie- en fanfare traditie verbindt dit vernieuwend kunstobject het WMC met de toekomst en geeft Klankstad Kerkrade, de Parkstad en Provincie Limburg een ereplaats met de kunstzinnig benutting van de vernieuwende energie-elementen.

Gaarne zou ik ook de nieuwe energie- bedrijven en -onderzoeksinstellingen die Limburg rijk is gaarne uitnodigen mede “eigenaar” te worden van dit kunstwerk.

Gemeente Kerkrade neem de kans en draag niet alleen het WMC maar steek de handen uit de mouwen om dit vernieuwend kunstwerk “de Dirigent” te realiseren.

Peter Weinstock

Oud directeur Muziekschool Heerlen, Charles Hennen Concours en IBE en DB-lid EMCY. Culturele duizendpoot in Heerlen

Met het kunstwerk ‘De Dirigent’ moet Kerkrade over een paar jaar een bijzonder beeld rijker zijn.

Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs

In d’r oam van d’r wink  klinke moeziektuen
umerme lu van os bis wes
va zude bis norde
sjenke inne ieëwieje tsieter vuur inne zonnedans
va diech en miech

Wim Heijmans

stadsdichter van Kerkrade

Als oud-wethouder van de gemeente Kerkrade was ik indertijd meteen enthousiast over het initiatief “de Dirigent”.
Het windzeil en de schaal symboliseren en enthousiasmeren de weg naar een nieuwe toekomst.
Ik hoop dat velen geïnspireerd zullen raken door dit prachtige initiatief.

Huub Wiermans

voormalig wethouder

Het concept van het kunstwerk, dat reageert op de natuurlijke elementen van zon en wind, en de verbinding met blaasmuziek als symbool voor de gemeenschap, is zowel innovatief als betekenisvol.

Wij zijn vereerd en enthousiast om als ambassadeur bij te dragen aan het succes van dit bijzondere Gesamtkunstwerk “De Dirigent”.

Wij erkennen de waarde van kunst als middel om maatschappelijke verandering en reflectie te stimuleren. Het streven naar een gemeentegrenzen overschrijdend monument dat het verhaal van de regio vertelt, is iets waar wij ons graag achter scharen.

Stijn Waterval

Parkstad Limburg Theaters

“Een mooi initiatief, bijzonder
waarin heden en verleden, de mijn en muziek samenkomen
klanken in zon en wind”

Jack Vinders

zanger/entertainer

“Een prachtig initiatief waar alles inzit. ‘Een energietransitie’ die ons allen aangaat.
Mooi ontwerp van Hub Pasmans en Hardy Mertens mag daarbij niet ontbreken.
Het kunstwerk is een welkome aanvulling op de vele beelden met een verhaal in onze stad.
Vooral echter een bezinning waar we vandaan komen en naar toe gaan.
Alles had niet mooier kunnen worden uitgebeeld!
Met vaste hand worden ‘gedirigeerd ‘naar de toekomst.”

Jos Som

voormalig burgemeester

Discovery museum zet zich in voor een betere wereld en stimuleert met haar activiteiten zorg voor onze aarde.
Het kunstwerk “de Dirigent” symboliseert de noodzakelijke transitie in duurzaamheid die wij met zijn allen moeten omarmen en verbindt met de stad die muziek ademt.
Discovery museum en “de Dirigent”, met respect voor historie naar het nieuwe denken van Kerkrade.

Hans Gubbels

directeur Discovery Museum

ZON EN WIND bepalen weer en bestaan voor alle mensen, overal. Ook in Kerkrade, waar mijnbouw en muziek energie aan de samenleving gaven.
En waar muziek in de toekomst zit.

Hans Bosch

bestuurder WMC/voormalig wethouder

Buitengewone mensen, waaronder de zeer gewaardeerde componist Hardy Mertens en beeldend kunstenaar Hub Pasmans willen hun naam en creativiteit verbinden aan dit kunstwerk dat er mijn inziens zeker moet komen.

Het laat zien dat muziek een belangrijke rol speelt in de Kerkraadse samenleving. Iets dat we meer dan ooit moeten koesteren en uitdragen. Want muziek spreekt geen één taal, het spreekt de vele talen van ons hart. Muziek verbindt zonder te oordelen en beweegt mee op de deining van de tijd, van de samenleving.

Laat het ons vooral blijven verbinden!

Vivian Lataster

founder/voorzitter Bruis

Zon en wind brengen kunst tot leven.
Natuurlijke energie laat muziek klinken.
Een innovatief initiatief dat steun verdient!

Toon Peerboom

Muziekfederatie Kerkrade

Muziek behoeft geen beeld. Het spreekt tot ons zonder woorden. De dirigent bepaalt hoe de compositie klinkt, hij heeft controle.
Zijn beweeglijkheid dient de muziek.
Dit kunstwerk belichaamt de beheersing van de muziek evenzo als de onvoorspelbaarheid van de natuur waarin de energie vrijkomt en het zonlicht stroomt.
De mens wil beheersen terwijl de natuur bepaalt.

Janine Kitzen

opera/musical zangeres

“Zoals dans een nieuw licht laat schijnen, en muziek een frisse wind laat waaien, zo verklankt en verbeeldt dit kunstwerk de beweging die we samen maken naar een nieuwe energie.

SMK laat je groeien, daarom steunen wij dit burgerinitiatief”.

John Gubbels

directeur SMK muziek &dans

Kunst in de openbare ruimte is belangrijk omdat het altijd tot reacties leidt en zo tot denken aan zet.
In een tijd van globalisering, populisme en mondiale transities krijgen lokale burgerinitiatieven extra zeggingskracht.
In het initiatief voor de dirigent komen burgers en makers uit de omgeving in synergie bij elkaar.
Dat is een duidelijke en krachtige boodschap.

Ivo Rosbeek

architect, musicus, docent architectuur

Kerkrade als klankstad is een begrip in de muziekwereld. De dirigent staat wereldwijd voor de leider en aanjager in de muziek. Met de realisatie van dit kunstwerk in Kerkrade, zouden beiden met elkaar verbonden kunnen worden.

Marc Charlier

Ondernemer

Een bijzonder burgerinitiatief in Kerkrade! Dit te realiseren kunstwerk, waarbij energie van zon en wind zowel visueel als auditief weten te verrassen. Kan het nog actueler? Het goed doordachte plan om het “Gesamtkunstwerk” te realiseren is, volgens mij, een abolute must met een Euregionale uitstraling. Helpt u ook mee voor wind in de zeilen van “De Dirigent? “

Maurice Nijsten

filmmaker

“Wind en zon” klinkt als muziek in mijn oren. Een ware levenselixer. Onmisbaar en generaties verbindend.

Joost Meijs

zanger/entertainer

Een dirigent en de tweede energietransitie hebben enkele vergelijkbare aspecten, hoewel ze op het eerste gezicht heel verschillende domeinen lijken te zijn. In essentie draait het bij beide om het beheren van complexiteit, coördineren van acties en streven naar een positief resultaat, zij het in de muzikale uitvoering of in de overgang naar duurzamere energiebronnen.

Ik ondersteun als professioneel dirigent en artistiek leider van het Wereld Muziek Concours dan ook van harte de realisatie van dit bijzondere kunstwerk voor de stad Kerkrade en de mondiale blaasmuziek.  

Björn Bus

artistiek leider WMC, dirigent

Kerkrade beweegt met de dirigent mee op de golven van tijd en energie. Zo wordt een volgende transitie ingezet. Taal en teken worden op deze manier letterlijk neergezet in de klankstad. Het is immers de toon die de muziek maakt!

Egid van Houtem

directeur-Bestuurder bij Bibliotheek Kerkrade

De zon en d’r wink. ‘t Lit en d’r oam. Oane wille vier nit, kanne vier nit. Koens is d’r oam van ‘t leëve, maat ‘t meujeliech tse leëve. Lieët luete en verdrieft d’r duuster. D’r dierejent jeet ós vuur en noeëte winge ziech noa de zon.

Fer Kousen

buuteredner, presentator

“de Dirigent” is een innovatief kunstproject dat op meerdere lagen werkt. Het beeld is een eye- en earcatcher die muziek, beeldende kunst en de tijdsgeest verstrengelt in een dynamisch totaalconcept. Het is een waardige toevoeging aan de publieke ruimte van klankstad én beeldenstad Kerkrade.

Henk Mertens

dirigent & wiskundige

Weer en wind zorgen voor beweging, leveren energie en geluid. Melodieën van de natuur met altijd weer andere nuances. Muziek in haar oorsprong. 

De mens volgt deze melodieën als door een natuurlijke dirigent geleid en voegt zich in de veranderde omstandigheden die ontstaan. Hoe prachtig om deze zich herhalende transitie in onze stad ook bewust te kunnen gaan opzoeken met de verhoopte realisatie van dit kunstwerk.

Jean Noël

kunst- en cultuurliefhebber

Met dit mooie nieuwe kunstwerk krijgt de term Klankstad Kerkrade nog meer inhoud. Dit mooie initiatief ondersteun ik van harte

Jos Zegers

dirigent

D’r dieriejent

Kanne vier ós nog losse verveure
Óp de toeëne va zon en wink?
Losse vier ós nog durch de natoer keure,
Sjtunt aofe vuur zaache wie ’t allerklingste kink?

Koens reët eroes, oane doebele boam,
Ze kan van alles en nog jet zieë.Ze verwermt ’t hats, d’r miensj kriet oam,
Uvver de jrenze van hallo en adieë.

Wie moeziek ummer werm kan vernuie,
Los d’r tsouwval mar dieriejent sjpille,
’t Is mar wat d’r jek d’rvan maat.

In de tsouwkónft zal alles nog ins bluie,
Zoeë lang wie zon en wink wille,
D’r dieriejent is vuur alles paraat.

Paul Weelen

schrijver, singer/songwriter

Zon en wind zijn uitdrukkingsvormen van de opperdirigent des levens. Zelf mogen we op die golven van liefde onze eigen klanken en ontwikkelingen expressief als mens tot uitdrukking brengen.

Ik ben er trots op dat Kerkrade zo’n mooie en gezonde voedingsbodem is voor deze universele muzikale energie en daarom past dit kunstwerk voor de volle 100% in de wereld klankstad!

Ik ondersteun dit van harte!

Guido Dieteren

violist/orkestleider